Ik heb op zondag 25 juni het museum Kennemerland bezocht. Dit museum staat in Beverwijk en gaat over de geschiedenis van Beverwijk en Velsen. Ik vond het een heel interessant museum, omdat het met de geschiedenis van de stad waar ik woon en geboren ben te maken heeft. Dit museum heeft verschillende Tentoonstellingen. In elke periode een ander Thema of persoon. Toen ik in het museum was ging de tentoonstelling over Sipke van der schaar.

 

 

Sipke van der Schaar

Sipke woonde en werkte in Velsen, Beverwijk en Heemstede. In die tijd Schilderde hij het landschap van Beverwijk, Velsen en Wijk aan Zee (Kennemerland). Het strand en de duinen inspireerde hem om dat te gaan schilderen.

zijn werk is vrijwel in geheel in eigen bezit, maar dankzij medewerking van zijn kleinkinderen is er een tentoonstelling samengesteld van werk dat nog nooit in het openbaar is getoond.

Hier zie je de familie van Sipke van der Schaar. Deze schilderijen zijn gemaakt van olieverf. 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een ''werk met sloot' het is met olieverf gemaakt. Rond 1912-1914 woonde de familie Van der Schaar in Sloten vlakbij Amsterdam. Hier heeft Sipke de Slotervaart geschilderd.

Hier is een van de kunstwerken van Sipke Van der Schaar. Hier zie je paarden op een stranddag in Wijk aan Zee, het is met olieverf gemaakt. Dit schilderij is gemaakt in 1950 toen Sipke 71 jaar was. 

Kinheim tapijten

Hendrik Godefridus Polvliet startte op 1 september 1910 aan de zeestraat 104 in Beverwijk een tapijtknoperij genaamd Kinheim.

De grootte van een tapijt bepaalde hoeveel meisjes eraan werkten bijv. een klein kleed of een kussen werd gemaakt door 1 meisje een groot tapijt werd gemaakt door 8 a 10 meisjes. de ''meisjes'' waren van de leeftijd 15 tot 60 jaar.

 In 1926 kreeg de handtapijtknoperij een nieuwe naam namelijk de Koninklijke Handtapijtknoperij Kinheim, het bedrijf kreeg steeds meer aandacht van de pers waarbij de bedrijfsnaam vaak voorkwam. Ook veel grote maatschappijen, die niet op geld hoefden te letten, gaven opdrachten aan het bedrijf om tapijten voor hun te maken omdat de duurzaamheid en de ontwerpen van verschillende kunstenaars ver boven die van andere tapijknoperijen uitstaken.

 

 

De heer Mastenbroek, de laatste eigenaar van het bedrijf kreeg fotoboeken van de fabriek, foto's van verschillende objecten en van de locaties waar de tapijten zich bevonden (kantoren, gemeentehuizen, paleizen enz). Daarnaast kreeg hij ook een groot, bronzen bord met de naam van de knooperij. Dit zat vroeger op het toegangshek.

In het museum zag je ook een weefgetouw waarmee de tapijten werden gemaakt.

 
 

overige en mening

Hier zie je een Friese klok, beschilderd met olieverf.

Er was ook een keuken. Hier werd gekookt en zelfs ook dieren op geslacht.

Ik vond het een heel leuk en interessant museum, omdat het ging over de geschiedenis hier in de buurt. Ook vond ik het mooi om te zien hoe Sipke van der Schaar zoveel inspiratie kon halen uit de duinen en de zee van Wijk aan Zee. Hierdoor heeft hij namelijk hele mooie schilderijen gemaakt.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb